Facebook
VK
Twitter

Consiliul de experți

12 experți din societatea civilă, specializați în domenii precum: ajutor pentru dezvoltare, cooperare internațională și implementarea proiectelor. Membrii Consiliului de Experți sunt gată să vă ajute în procesul de realizare a inițiativei dumneavoastră.

 

Ce poți cîștiga?

 

Vă prezentăm membrii consiliului de experți și exemplele lor de inițiative locale:

Pawel Baginski

Stefan Batory Foundation, Poland

Kabaty are a Warsaw housing estate approx. placed 12 km from city center (the journey by subway line to the city center takes about 20 minutes). Middle class mostly lives here: officials, businessmen, scientists, etc.

For a long time with a comprehensive picture of well-designed, nice neighborhoods, contrasted the small area next to the metro, where only the overgrown grass, and the rain did a quagmire. Despite the attractiveness of this land no one wanted to build anything here because of the unresolved legal status of the area.

Once, a one of the young residents of the estate, regardless of the legal problems, decided to change this area in a nice, decent modern space. He announced on the internet that he intends at this point to create a park. With their own money he bought dozens of young trees, than he gathered inhabitants. Every resident could buy trees and plant them by yourself in the place indicated by the operator, in addition everyone could dedicate the tree to someone, he knows. The initiative met with a very positive response. Within weeks, the site was a nice park concave composed of young trees. Additionally, residents, after this action, helped in establishing the new paths and sidewalks.

Rafal Dymek

director al Fundației Robort Schuman din Polonia

Cetățenii or. Krzywa din regiunea Beskidul de Jos, o zonă montană din sud-estul Poloniei , au creat Asociației pentru Dezvoltarea din Krzywa. Pe parcursul sec. XX, în această regiune au avut loc mai multe evenimente. În timpul I-lui Război Mondial aici au avut loc mai multe lupte crîncene, iar în perioada 1944-1947 populația din această zonă a fost strămutată . Din această cauză mai multe sate au dispărut în totalitate și doar un mic număr al populației locuiește astăzi aici. Asociația a fost creată pentru a susține copii și tinerii din cele mai puțin populate și mai montane zone ale regiunii respective. Copii din această zonă cresc în condiții de sărăcie care le limitează posibilitățile de dezvoltare. Cu toate acestea, membrii organizației au obținut un succes inedit, îmbunătățind viața cetățenilor. Școala este dotată cu o clasă de calculatoare în care sunt organizate cursuri de limbi străine și de utilizare a calculatorului. De asemenea asociația organizează diferite activități culturale și sportive destinate copiilor, precum și ateliere de artă fotografică pentru tineri. Un alt aspect al activității asociației este dezvoltarea potențialului turistic al regiunii, în acest scop au fost construiți 10 km de pistă pentru schi. Asociația este susținută financiar în mare parte de localnici și administrația publică locală.

Norbert Frejek

director al Asociației ”Angelus Silesius House”, Polonia

În primăvara anului 2012, ”Angelus Silesius House” din Wroclaw, a lansat un proiect pentru comunitatea romă care locuia în tabăra de la marginea orașului. Pînă în acel moment nimeni nu se aștepta că acest grup mare de romi va sosi în Weoclaw iar autoritățile și unii localnici au susțineau ideea deportării acestor persoane. Organizația Angelus Silesius Hous în cooperare cu Asociația ”Nomad” au decis să abordeze acest subiect nu ca o problemă, dar ca o provocare și au propus să ajute această comunitatea de romi. Echipa formată din cele două asociații au constat că aceste persoane locuiau în condiții care sunt cu mult mai jos decît standartele sanitare minime, acestora nu le este oferită asistență medicală și sociala, copii nu frecventau școala și nici unul din ei nu avea actele necesare pentru aflare pe teritoriul statului polonez. Noi am început prin a oferi consultanță juridică încercînd să găsească metode pentru a legaliza aflarea acestora în Polonia. Proiectul este încă în derularea și în acest moment se discută cu autoritățile publice oferirea asistenței medicale și sociale. Angelus Silesius House din Wroclaw are deja o expertiență în lucru cu comunitatea romă din regiunea Silesia de Jos, experiență care ne este utilă în acest moment.

Jacek Kucharczyk

Președinte Institutul pentru Afaceri Publice, Polonia

Un grup de tineri din Varșovia cu titlul de ”Cooperativa Socială din Varșovia” au deschis în centrul orașului, un mini hotel numit ”Emma”. La baza activității acestui grup, stau viziunile lor despre o lume modernă, bazat pe protecția mediului, o utilizare responsabilă a resurselor naturale, comerţ echitabil, aversiunea faţă de ierarhia şi consecinţe sociale negative ale economiei de piaţă. Acestă obordarea stă la baza creării acestei mișcări cooperatiste și a organizării economice. Idea de bază a acestui hotel constă în atragerea unui grup specific de persoane, în special cei care sunt îngrijorați de mediul ambiant sau alte probleme sociale și lucrători ai ONG-urilor. Un alt aspect care unește acești oameni, este dorința de a consolida comunitatea locală. Astfel gupul de inițiativă ”Social Cooperative Warshaw” a pornit un proces de restaurare a curții din spatele clădirii în care se află hotelul Emma.

Eduard Mihalas

Președinte, Consiliului Național al Tineretului din Moldova

În anul 2011, Consiliul Național al Tineretului din Moldova(CNTM) a implementat un proiect prin care a susținut organizațiile de tineret în procesul de monitorizare și evaluare a bugetelor publice locale pe segmentul de tineret. Acest proiect a permis ca pentru prima dată în istoria Republicii Moldova să fie publicat un raport de monitorizare a bugetelor publice din toate raioanele țării. Acest raport, care poate fi accesat pe pagina www.cntm.md, prezintă nivelul de eficiență în procesul de administrare a banilor publici destinați tinerilor și unele recomandări pentru îmbunătățirea managementului financiar pe acest segment. În baza acestui raport, CNTM a pregătit un set de recomandări pentru îmbunătățirea legislației în vigoare: Legea cu privire la Finanțele Publice Locale și elaborarea unei metodologii privind finanțarea sectorului de tineret la nivel local. Acestea recomandări urmează a fi discutate cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Ministrul Finanțelor și în cadrul Comisiei Guvernamentale pentru Tineret.

Jan Piekło

director al Fundației pentru Cooperare Polono - Ucraineană, Polonia

Euro-bus 4: “Tineretul European pentru Comunitatea Ucraineană” a devenit un proiect anual prin care se celebrează ziua Europei în Ucraina. Proiectul are ca scop schimbarea a două probleme de bază cu care se confruntă societatea ucrainească: stereotipurile în gîndirea cetățenilor ucraineni și europeni, cu referință unul la celălalt și pasivitatea civică a tinerilor ucraineni din zonele rurale. În luna mai, 2011, proiectul Euro Bus a efectuat cea de-a 4 călătorie prin Ucraina. O echipă de 12 tineri din UE și 3 din Ucraina, au efectuat o călătorie prin Ucraina timp de 2 săptămîni. În fiecare din cele 8 orașe sau sate vizitate de această echipă a fost sărbătorită Ziua Europei. Tinerii participanți în proiect au organizat o serie de traininguri pe tema integrării europene pentru elevii gimnaziilor, au distribuit material informative despre Uniunea Europeană și programele acesteia destinate tinerilor. De asemenea tinerii din localitățile respective au fost susținuți în lansarea unor inițiative locale cu suportul comunității, printre acestea se numără: plantarea copacilor, desene stradale și flash mob-uri culturale.

Krzysztof Stanowski

Solidarity Fund PL, Poland

Iryna Vidanava

Redactor Șef al portalului citydog.by, Belarus

În Belarus, 67 % din cetățeni niciodată nu au vizitat un stat membru UE, iar 51 % nu au întîlniti niciodată un strain. Astfel putem concluziona că regimul din Belarus nu dorește să deschida frontierele sale, dar cum rămîne cu politica UE de a promova contactele dintre oameni? Pentru a oferi o soluție acestei probleme, în primăvara anului 2011 a fost formată Coaliția ”Regim liber de viză”, inițiativa aparținînd organizației ”Belarus Watch”, din Vilnius. Astăzi, coaliția reprezintă 10 organizații din Belarus și 11 din UE, inclusiv cele stabilite în Polonia. Campania pentru regim liberalizat de vize a încercat să atragă cît mai multe persoane în activitățile sale. În aprilie 2011, a fost lansat un concurs de eseuri cu tematica ”Istoria vizei mele”, activitatea implementată cu suportul celui mai mare internet portal din Belarus, www.tut.by. Pe parcursul perioadei concursului au fost recepționate 80 de eseuri care au fost citite de peste 30 000 de persoane. În scopul atragerii unui număr cît mai mare a cetățenilor, în special a celor care nu utilizează internetul, a fost tipărită o ediție specială a ziarului ”Casa noastră”, dedicate în exclusivitate subiectulului campaniei, fiind distribuite peste 140 000 copii ale acestuia. În mai 2011 a fost lansat un flash mob virtual în care tinerii din diferite părți ale Europei, plasau fotografii în care aceștia țin placate cu inscripția ”NO VISA”. Au fost recepționate peste 400 de fotografii prin care s-a reușit creșterea vizibilității campaniei. De asemenea au fost realizate multe alte activități, cum ar fi: concerte în aer liber, filme documentare, mese rotunde, discuții publice și petiții.

Sabina Dvorakova

DEMAS, Czech Republic

As involvement of young people in civil society is of utmost importance, DEMAS with its member organizations decided to approach the Charles University in Prague and Masaryk University in Brno offering them tailored semestral course introducing of so called democracy assistance and human rights support to students.

The program consists of twelve topics lectured by various experts from DEMAS member organizations. The first lecturing of the cycles introduces aims and perspectives of the Czech transition cooperation, principles of democracy assistance for third countries and approaches of various stakeholders. Other lessons are dedicated to particular political and geographical issues such as advocacy activities towards national and EU structures, Eastern Partnership countries, hard case countries (e. g. Cuba, Burma, Belarus or China), the state of the NGO sector in Russia, state of human rights defenders in Belarus etc.

Within such a project all DEMAS member NGOs with their specific expertise can be joined and mainly they can present concrete knowledge based on their field experience to young people and thus promote work of the Czech NGOs working on the political transition. After attending the above described program students have the opportunity to participate as interns in the DEMAS NGOs.

 

ştiri

De ce este important?

 

Jan
Pieklo


DIRECTOR AL FUNDAȚIEI PENTRU COOPERARE POLONO - UCRAINEANĂ, POLONIA

Euro-bus 4: “Tineretul European pentru Comunitatea Ucraineană” a devenit un proiect anual prin care se celebrează ziua Europei în Ucraina. Proiectul are ca scop schimbarea a două probleme de bază cu care se confruntă societatea ucrainească: stereotipurile în gîndirea cetățenilor ucraineni și europeni, cu referință unul la celălalt și pasivitatea civică a tinerilor ucraineni din zonele rurale. Citește mai mult...

 

IRYNA
VIDANAVA


REDACTOR ȘEF AL PORTALULUI CITYDOG.BY, BELARUS

În Belarus, 67 % din cetățeni niciodată nu au vizitat un stat membru UE, iar 51 % nu au întîlniti niciodată un strain. Astfel putem concluziona că regimul din Belarus nu dorește să deschida frontierele sale, dar cum rămîne cu politica UE de a promova contactele dintre oameni? Pentru a oferi o soluție acestei probleme, în primăvara anului 2011 a fost formată Coaliția ”Regim liber de viză”, inițiativa aparținînd organizației ”Belarus Watch”, din Vilnius. Citește mai mult...

 


EDUARD
MIHALAS


PREȘEDINTE, CONSILIULUI NAȚIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA

În anul 2011, Consiliul Național al Tineretului din Moldova(CNTM) a implementat un proiect prin care a susținut organizațiile de tineret în procesul de monitorizare și evaluare a bugetelor publice locale pe segmentul de tineret. Acest proiect a permis ca pentru prima dată în istoria Republicii Moldova să fie publicat un raport de monitorizare a bugetelor publice din toate raioanele țării. Citește mai mult...